Vålnadernas Berg

Detta är den sjätte delen i Vargbröder serien. Denna boken är precis som alla andra sex delarna i serien om Torak helt fantastisk! Jag vet att jag kanske är lite barnslig som läser böcker som är för 11-12 åringar när jag själv är 15. Men det är bara för att när jag läste första delen så var jag 9 år och eftersom att det är sex delar så tar det tid att skriva och få ut alla delarna.

Om Vålnadernas Berg:

Författare: Michelle Paver
Genre: Fantasy

Spänning: 7
Romantik: 5
Humor: 2
Sorglig: 4

Torak har mött och besegrat de onda Själ-Slukarna, en efter en. Men den farligaste av dem alla är kvar. Hennes ondska har skapat isande vinter i Storskogen, och snart närmar sig Själarnas Natt, då de dödas andar vaknar …

Torak beger sig till Vålnadernas berg för att möta den mäktigaste schamanen, hon som enligt tecknen kommer att leda till Toraks död. Farorna verkar övermäktiga – hur ska det gå för Torak, Renn och Ulv? Sista boken i Vargbröder-serien är sanslöst spännande!??

Vargbröder-serien är en makalös succé! Berättelsen om Torak, Ulv och Renns kamp mot de onda Själ-Slukarna har trollbundit barn och ungdomar i över 30 länder. Den rafflande spänningen och den fascinerande stenåldersmiljön är unik. Författaren har rest och gjort efterforskningar inför varje bok, för att skapa så trovärdiga historier som möjligt. Seriens popularitet kan bara jämföras med storfavoriter som Harry Potter. De fem andra delarna i ordningen som de kom ut är Vargbröder, Havets fångar, Demonernas port, Jagad av klanerna och Ondskans schaman.




Gudfadern

Har precis sett alla tre filmerna i rad i ett så kallat filmmaraton... älskade verkligen dessa klassiker och ville verkligen läsa boken. Håller nu på med den och älskar den verkligen! Detta är verkligen en bok som jag djupt kan rekommendera!

Om Gudfadern:

Författare: Mario Puzo
Genre: Klassisker

Spänning: 8
Romantik: 2
Humor: 1
Lärorik: 6
Sorglig: 3

Boken utspelar sig i New Yorks undre värld där maffian har kontroll över allt från domare i högsta domstolen till prostitution och droghandel. Den rör sig runt mitten av 1900-talet och man får följa maffiabossen Don Vito Corleone i hans skoningslösa värld av våld och motvåld. När sedan Vito blir nedskjuten på grund av en konflikt med en annan maffiaboss kallad "Turken", blir det hans äldste son Santino "Sonny" Corleone, som tar över familjeverksamheten. Snart blir dock även han dödad på grund av sin oförsiktighet i det krig han startar mot de övriga New York-familjerna för att hämnas sin far. När sedan Don Corleone frisknar till sluter han en fred och får hem sin son Michael som har varit i landsflykt på Sicilien efter ett mord för att kunna involvera honom i familjeverksamheten. En kort tid senare avlider Vito av en hjärtinfarkt, varpå Michael blir familjen Coreleones nye Don. Michael värderar inte freden lika högt som sin far, utan han låter avrätta bossarna till samtliga rivaliserande familjer och drar därmed igång ett storkrig mellan familjerna i New York. Under Michaels ledning vinner familjen Corleone kriget, vilket breder väg för de två följande delarna av boktrilogin. Kort sagt kan man säga att man får följa familjen Corleones vardag i genom ett par omvälvande år. Det har även gjorts en filmtrilogi, samt tv- och pcspel av boken.

Santino "Sonny" Corleone har ett våldsamt humör som gör honom ganska impulsiv och han drar sig inte heller för våld. Sonny får en son Vincent Corleone (Mancini) som delvis har ärvt sin faders humör. Sonny dör genom mord när han skall straffa sin svåger Carlo Rizzi för att ha misshandlat Sonnys syster och Carlos fru Connie.



Hoppas att ni kommer att älska denna bok!


Brisingr

Denna boken är den tredje delen i serien om Eragon. Denna boken är min absoluta favorit av alla Eragon böckerna, i alla fall tills den fjärde och sista delen kommer ut. Då kanske jag får ändra min uppfattning.

Om Brisingr:

Författare: Christopher Paolini
Genre: Fantasy

Spänning: 7
Humor: 4
Romantik: 4
Sorglig: 5

Boken är en väldigt bra uppföljare, väl skriven och man är förtrollad från första till sista sidan. I den tredje boken i serien arvtagaren så får vi än en gång följa med drakryttaren Eragon och hans drake Saphira i deras kamp emot den onde Galbatorix. Eragon är nu tillbaka vid frihetskämparna i Varden, där nu dem flyende byborna från Carvahall också kämpar. Efter det stora slaget på den brinnande slätten är Eragon och Roran nu ute för att rädda Rorans fästmö och blivande hustru Katrina från ra’zacernas fästning. Vi möter även Eragons bror drakryttaren Murtagh och hans drake Törne. Törne som fortfarande på något mystiskt vis växer med en oförklarlig snabbhet och Murtagh har större krafter än vad både Eragon och Saphira kan förstå. Att kraften kommer från Galbatorix är det ingen tvekan om. Men vart ifrån kommer den mystiska kraft som gör Galbatorix så mäktig? Och hur kan den hjälpa Törne och Murtagh utvecklas så fort? Det är frågor som Eragon och saphira ställs emot i sina försök att störta Galbatorix och rädda Alagaësia från hans tyranniska styre.




Den äldste

Denna boken är den andra delen i Eragon serien. Även denna bok är helt fantastisk och är verkligen en storfavorit. Jag bara älskar denna serie och hoppas att även ni ocks ska göra det.

Om Den Äldste:

Författare: Christopher Paolini
Genre: Fantasy

Spänning: 6
Romantik: 4
Humor: 3
Sorglig: 3

Eragon och hans drake Saphira lyckades visserligen rädda rebellerna från ett ödesdigert nederlag i det stora slaget vid Tronjheim, men än har de mycket att lära, både om magi och om stridskonst. Eragon måste ta sig till alvernas rike Ellesméra, där finns kunskap som han måste inhämta innan han är en riktig Drakryttare. Det blir en färd fylld av fantastiska upplevelser och nya insikter - men också av smärta och förräderi. Inte ens de som står honom närmast är att lita på.

Samtidigt hotas Eragons hemby Carvahall. Efter det som hänt har den onde Galbatorix fått upp ögonen för den, och livet där är inte längre lugnt och undanskymt. Eragons kusin Roran har fått sin egen strid att utkämpa - en strid som hotar allt som Eragon har kärt.





Eragon

Denna serie på 4 böcker är en av mina absoluta favorit serier. Jag bara älskar denna blandning av drakar, alver, människor och dvärgar. Denna serie kan jag verkligen rekommendera!

Om Eragon:

Författare: Christopher Paolini
Genre: Fantasy

Spänning: 7
Romantik: 4
Humor: 4
Lärorik: 3
Sorglig: 3

Den fattige bondpojken Eragons liv förändras helt när han en dag hittar en vacker blå sten i bergskedjan Ryggraden. Han tar med den hem till sin by Carvahall i Palancardalen, och planerar att sälja stenen för att få råd med mat åt sin familj som snart lider av svält. Till hans missnöje vill byns slaktare Sloan inte byta till sig stenen mot kött efter att han får reda på att Eragon har funnit den i olycksdrabbade Ryggraden. Han behåller den för att vid ett senare tillfälle hitta en köpare, men några dagar senare spricker stenen och ut kommer en safirblå drakunge, som Eragon senare döper till Saphira.


Resten av boken handlar om hur Eragon reser runt i landet Alagaësia med sin mystiske vän, och sagoberättaren, Brom och hur han skapar ett förtroendeband med sin drake. Hans uppdrag är att döda två, ytterst förskräckliga varelser som dödat en nära kär person. På vägen möter han Murtagh, alven Arya och många andra karaktärer som är viktiga för bokens handling. Men hela tiden är den onda diktatoriske kungen, Galbatorix, hack i häl på honom med hjälp av den onda skuggan Durza, Ra'zacerna och urgalerna för att hindra Eragon från att nå Varden - en rebellgrupp skapad av Brom som befinner i bergskedjan Beorerna i dvärgarnas huvudstad Tronjheim. Alla förnimmer samma sak: krig.


Boken börjar med att den fattige bondpojken Eragon hittar en stor, safirblå sten i bergskedjan Ryggraden. Han tar med den hem till sin by Carvahall i Palancardalen, och planerar att sälja stenen för att få råd med mat åt sin familj som snart lider av svält. Till hans missnöje vill byns slaktare Sloan inte byta till sig stenen mot kött efter att han får reda på att Eragon har funnit den i olycksdrabbade Ryggraden. Han behåller den för att vid ett senare tillfälle hitta en köpare, men några dagar senare spricker stenen och ut kommer en safirblå drakunge, som Eragon senare döper till Saphira.


Resten av boken handlar om hur Eragon reser runt i landet Alagaësia med sin mystiske vän, och sagoberättaren, Brom och hur han skapar ett förtroendeband med sin drake. Hans uppdrag är att döda två, ytterst förskräckliga varelser som dödat en nära kär person. På vägen möter han Murtagh, alven Arya och många andra karaktärer som är viktiga för bokens handling. Men hela tiden är den onda diktatoriske kungen, Galbatorix, hack i häl på honom med hjälp av den onda skuggan Durza, Ra'zacerna och urgalerna för att hindra Eragon från att nå Varden - en rebellgrupp skapad av Brom som befinner i bergskedjan Beorerna i dvärgarnas huvudstad Tronjheim. Alla förnimmer samma sak: krig.


Denna storslagna fantasyroman är skriven av den då blott 15-åriga Christopher Paolini. Av en slump hamnade den hos ett av de största bokförlagen i USA och gjorde genast enorm succé när den gavs ut. På bara 6 månader såldes den i över en miljon exemplar och boken är nu översatt till en rad olika språk världen över.


Skriven av en 15-åring har den allt en ung läsare önskar och mer därtill; drakar, alver, mystik, glöd, strid och kärlek. En äventyrsberättelse i fantasytraditionens förtrollande stil. Lika underbar för vana fantasyläsare som för blivande fantasyälskare.






Draktronen

Detta är tredje delen i serien "Sagan om det magiska landet deverry" denna bok är precis som resten av de 15 delarna helt fantastisk i ren Kerr anda.

Om Draktronen:

Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 5
Humor: 4
Sorglig: 5

För över tusen år sedan fördrevs folken i Deverry från sitt storslagna kungadöme av de fientliga Horderna och tvingades söka skydd i de avlägsna skogarna österut. Där kom de att slå sig ned för gott, men höll minnena från den gamla tiden vid liv generation efter generation. De glömde aldrig städerna och allt det underbara de lämnat långt bakom sig, långt västerut. Men när de många tidevarv senare återvänder möter de en annan värld.

Draktronen är den tredje delen i Katharine Kerrs episka fantasyserie om det magiska landet Deverry. Här berättas om Nevyn, Rhodry och Jill och deras kamp mot ondskans makter som hotar världen århundradena efter Hordernas invasion. Berättelsens rötter återfinns i keltisk mytologi, och läsaren möter en detaljrik och fullständigt övertygande sagovärld med magiker, kungar, alver och profeter - en värld där kärleken triumferar till och med över döden.




Anne Franks dagbok

Denna boken måste vi läsa i skolan då vi snart ska börja på tråd 6 kursen som handlar om första och andra världskriget och om HItler och judarna. Jag har inte läst ut hela boken än men det jag har läst är helt ok, kanske inte en bok som man läser när man vill roa sig men det är absolut en bok som jag kan rekommendera ifall att man vill lära sig om tiden då Hitler härjade.

Om Anne Franks dagbok:

Genre: Dagbok

För första gången ges en av världslitteraturens mest lästa och omtalade böcker ut på svenska i sin helhet. Tidigare har vi bara kunnat läsa den redigerade text som fadern gav ut efter kriget. Det här är hela berättelsen.

När Anne Frank satt i gömstället hörde hon en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Det blev startskottet för en av världslitteraturens mest lästa och omtalade böcker.

Anne Franks dagbok är en bok om livet på flykt, men det är också en skildring av en tonårings alla tankar och känslor. Denna nya utgåva är betydligt mer omfattande än den tidigare versionen som fadern Otto Frank redigerade, och den innehåller anteckningar från ytterligare 42 dagar av Annes liv. Här får vi veta vad Anne verkligen skrev om den problematiska relationen till sin mamma, om förälskelsen i Peter som delade samma gömställe, om hennes pubertet och uppvaknande sexualitet, samt om hennes funderingar omkring att bli och vara kvinna.
Vi får en sannare och mer levande bild av Anne Frank, hennes röst ljuder ännu starkare.

Otto Franks första utgåva publicerades 1947 och sedan dess har en rad utökade versioner utkommit på över 50 språk - med svenska som enda undantag i världen. Den nya översättningen är gjord direkt från holländskan (inte från tyska som den förra) och den gör Annes skrivartalang större rättvisa och är mer tillgänglig för dagens läsare. På så sätt kan Anne Franks berättelse leva vidare och ett nödvändigt tidsdokument kan fortsätta att få nya läsare i kommande generationer. Illustrerad i svartvitt.

Anne Frank (1929-1945) flydde med sin familj från Tyskland till Nederländerna när Hitler kom till makten. År 1942 gick de under jorden, men gömstället upptäcktes två år senare. Hon dog i Bergen-Belsen i mars 1945.




Böcker som förändrade världen : 50 viktigaste böckerna genom tiderna

50 böcker som har betytt - och fortfarande betyder - mycket för mänskligheten. Såväl romaner som verk inom filosofi, ekonomi, religion, naturvetenskap ... Böcker som har påverkat utvecklingen, format våra tankar, citeras i dagstidningar och den aktuella debatten.

Det är synnerligen intressant och fängslande läsning och även ett enkelt sätt att ta del av böcker som du kanske inte läst men är nyfiken på. Bli inspirerad att diskutera och läsa mer!

Bildmaterialet är slösande rikt och omfattar 100-tals bilder i färg och svart/vitt av bl a svenska utgåvor av respektive bok. Du får en grundlig beskrivning av varje bok, en presentation av författaren och ett kort utdrag från något kapitel. Det är tankar om boken, reflektioner kring mottagandet när den kom och på vilket sätt den har förändrat världen.

Kan böcker verkligen förändra världen? Pennan påstås vara starkare än svärdet, men det brukar vara svärdet som vinner på kort sikt. Men i ett längre historiskt perspektiv är det böckerna - och idéerna som presenteras i dem - som förändrar världen. Vi är välbekanta med namn som Jesus, Muhammed, Platon, Odysseus, Don Quijote, Karl Marx och Ebenezer Scrooge. Och hur hade världen sett ut utan Linné? Eller utan Freuds tankar, Shakespeares dramer och Orwells 1984?

Patienten på operationsbordet kanske inte vet något om William Harveys upptäckt att blodcirkulationen drivs av hjärtslagen. Han kanske inte heller känner till att kartografen Mercator fastställde en kartstandard som förändrade vår uppfattning om geografin. Han är kanske också okunnig om vad Platon säger om rättvisa och godhet i idealsamhället, tankar som sedan påverkade kristendomens idéer.

Här är de 50 böckerna som boken presenterar:

Iliaden av Homeros

Historia av Herodotos

Samtalen med Konfucius

Staten av Platon

Bibeln

Oden av Horatius

Vägledning inom geografin av Ptolemaios

Kama Sutra av Mallanaga Vatsyayana

Koranen

Canon medicinae av Avicenna

Canterburysägner av Geoffrey Chaucer

Fursten av Niccolò Machiavelli

Atlas av Gerardus Mercator

Don Quijote av Miguel de Cervantes

Första folion av William Shakespeare

En anatomisk studie av hjärtats och blodets rörelse hos djur av William Harvey

Dialog om de två världssystemen av Galileo Galilei

Systema naturae av Carl von Linné

Principia mathematica av Isaac Newton

Ordbok över engelska språket av Samuel Johnson

Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe

Folkens välstånd av Adam Smith

Sunt förnuft av Thomas Paine

Lyriska ballader av William Wordsworth & Samuel Coleridge

Stolthet och fördom av Jane Austen

En julsaga av Charles Dickens

Kommunistiska manifestet av Karl Marx

Moby Dick av Herman Melville

Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe

Madame Bovary av Gustave Flaubert

Om arternas uppkomst av Charles Darwin

Om friheten av John Stuart Mill

Krig och fred av Leo Tolstoy

Telefonkatalogen

Tusen och en natt

En studie i rött av Arthur Conan Doyle

Drömtydning av Sigmund Freud

Sions vises protokoll

Den speciella och den allmänna relativitetsteorin av Albert Einstein

Odysseus av James Joyce

Lady Chatterleys älskare av D. H. Lawrence

Allmänn teori om sysselsättning, ränta och pengar av J. M. Keynes

Är detta en människa? av Primo Levi

1984 av George Orwell

Det andra könet av Simone de Beauvoir

Räddaren i nöden av J. D. Salinger

Allt går sönder av Chinua Achebe

Tyst vår av Rachel Carson

Citat av ordförande Mao av Mao Zedong

Harry Potter och de vises sten av J. K. Rowling

Böcker som förändrade världen : 50 viktigaste böckerna genom tiderna


Under lysande måne

Tredje delen i Sagan om klanen Otori. Detta är en så att säga avslutande del på trilogin så att om man vill så behöver man inte läsa de sista två böckerna om man inte är intresserad. Men jag rekomenderar att man läser de tre första om man vill läsa alla fem böckerna. Denna boken är en av mina favoriter av alla fem böckerna jag tycker nog att 4:an är bäst men att denna kommer på andra plats.

Om Under lysande måne:

Författare: Lian Hearn
Genre: Fantasy

Spänning: 7
Romantik: 5
Humor: 2
Lärorik: 6
Sorglig: 4

Takeos och Kaedes kärled är så stark att de väljer att trotsa de starka klantraditionerna. De är båda rättmätiga arvingar till provinser, men att befästa sin makt blir en kamp mot tiden. Deras fiender växer i styrka och utmanar dem från alla håll, men oväntad hjälp ger dem en liten strimma hopp.

Takeo måste visa att han är den klanledare och taktiker hans underlydande förväntar sig. Samtidigt ifrågasätts hans religiösa tro och han ställs inför omöjliga val i en maktkamp han bara kan vinna genom stora offer.

Kaede försöker finna sig i sin roll som klanöverhuvud, men möter hårt motstånd i de traditionella patriarkala strukturerna. Ett enda felsteg och hon blir utmanövrerad...




Shakespeares hemlighet

Denna boken håller jag nu på att läsa och tycker att den nu efter 8 kapitel fortfarande är lika bra! Detta är en bok som jag kan rekomendera till alla lite äldre läsare.

Shakespeares hemlighet:

Författare: Jennifer Lee Carell
Genre: Deckare/ historia

 "Vad ont en människa gör, det överlever, det goda blir begravet när hon dör"  William Shakespeare

Strax innan premiären av London Globe Theaters uppsättning av Hamlet får Kate Stanley, regissör och Shakespeareforskare, oväntat besök. Det är hennes excentriska gamla lärare, Rosalind Howard, som har sökt upp henne för att ge henne en liten ask och för att berätta om en sensationell upptäckt hon gjort. Men innan Kate får veta vad det är brinner The Globe ner till grunden och i askan hittas Roz död - mördad på exakt samma besynnerliga vis som Hamlets far mördas på i dramat. I asken hittar Kate den första biten i ett Shakespearsk pussel, en ledtråd som leder henne ut på en livsfarlig skattjakt. Från London till Harvard till den amerikanska västern - i rasande tempo för att undfly en mördare - deschiffrerar hon en allt mer lockande räcka av ledtrådar, gömda i Shakespeares egna ord, som kan avslöja en av världslitteraturens största hemligheter.

( Från Adlibris.com)






Piratika II

Detta är fortsättningen på Piratika och är även den avslutande delen på miniserien om Art. Den här var enligt mig bättre än ettan men även den får bara betyget ok.

Om Piratika II:

Författare: Tanith Lee
Genre: Ungdom/ pirat

Saltstänkt fortsättning på Piratika!

Artemisia "Art" Blastside är Englands mest firade pirat efter att hon mirakulöst räddats undan en säker död på galgbacken. Tillsammans med sin älskade Felix Fenix har hon slagit sig till ro på ett stort gods vid kusten.
Men Art saknar spänningen och farorna ute på havet och när hon får erbjudande om att bli kapare åt staten är hon inte sen att tacka ja. Snart har hon samlat ihop sin gamla besättning och de ger sig iväg på ett nytt farofyllt äventyr, med den djävulska Goldie hack i häl. För Art har inga planer på att kapa skepp för kronans skull – hon tänker äntligen finna skatten på Skatteön!




Piratika

Handlade tre böcker på bokrean nere i Skåne och´har läst de två som satt ihop i en miniserie. Den heter Piratika och var helt ok, den hade enligt mig kunnat vara lite mer späänande men helt ok bok som tidsfördriv.

Om Piratika:

Författare: Tanith Lee
Genre: Ungdom/ pirat

Spänning: 7
Romantik: 3
Humor: 5
Sorglig: 4

16-åriga Artemisia Blastside, Art, minns sin mamma som en beryktad piratkapten som dog i en explosion. Omedveten om att hennes minnen inte är vad de verkar vara rymmer Art från Änglarnas internatskola för unga flickor och ger sig iväg på jakt efter sin mammas gamla besättning. Ständigt på språng undan stråtrövare, pirater och
smugglare gör hon sitt bästa för att förtjäna sin mammas plats som den berömda och fruktade Piratika.

( från boksidan.net)




RSS 2.0