Isöhäxan

Detta är den andra delen i blodsarvet serien. Även denna andra bok är mycker spännande och nu längtar man bara än mer efter den tredje och avslutande delen i serien.

Om Isöhäxan:

Författare: Henrik Larsson
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 2
Humor: 4
Lärorik: 2
Sorglig: 5

Erik Krigarhjärta befinner sig på de snötäckta Isöarna tillsammans med sin skuggväktare Tolke och shamankvinnan Silda. Han söker bundsförvanter i kriget mot kung Sven Svartnacke och är fast besluten att återvända tillsammans med sin moders folk, men planerna vänds dock upp och ner när sällskapet hamnar i klorna på en människoätande häxa.

Samtidigt tågar Vanja och Loke mot Vita Landet tillsammans med upprorshären. Den väldiga nordländska huvudstaden verkar ointaglig, och manskapets stridsmoral är sänkt i botten. Erik har varit borta så länge att han tros vara död, och i skuggorna ruvar såväl gamla som nya fiender.




Krigarhjärta

Detta är den första delen i den nya svenska fantasyserien Blodsarvet. Det är planerat att komma tre delar i denna trilogi.

Om Krigarhjärta:

Författare: Henrik Larsson
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 8
Humor: 3
Lärorik: 3
Sorglig: 7

9-årige Eriks liv tar en dramatisk vändning när den lilla by han lever i skövlas av ett krigarfölje. Han blir tillfångatagen och förs som slav till ett stenbrott i det främmande och varma Söderland.
Åren går och Erik växer sig allt starkare. Långsamt börjar han förstå att han inte bara är en vanlig bondpojke, utan att ödet har något mer i beredskap för honom...




Blodsfränder

Detta är den tionde delen i serien om det magiska landet Deverry. Denna boken är inte en av mina favoriter, men den är ändå superbra precis som resten av hennes böcker i serien!
Om Blodsfränder:
Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy
Spänning: 8
Romantik: 3
Humor: 4
Sorglig: 5

I den tionde boken om det magiska landet Deverry får vi åter möta Salamander, Rhodrys halvbror som slagit sig på en karriär som magiker i ett rundresande sällskap av akrobater. Han är numera gift med sin Marka från Bardek, och de har flera barn. Tyvärr verkar det som att Salamander, eller Ebañy som han egentligen heter, håller på att mista förståndet. Evandar tittar till honom då och då, men kan inte riktigt bestämma sig för om han ska hjälpa honom, eller om han ens kan görs något för att hjälpa, och i så fall på vad sätt.

I Cerr Cawnen har Jahdos syster Niffa mist sin make, och hennes misstänksamhet mot Raena bara ökar. I drömmarna får hon kontakt med Dallandra, men Niffa är inte skolad i dweomer och har därför svårt att förstå Dallandras budskap.

Läsaren bjuds som vanligt på ett hopp bakåt i tiden, denna gång till kronprins Maryns hov, där vi får fortsätta att följa prinsen själv, hans hustru, trollkarlen Nevyn, silverdolken Branioc, barden Maddyn och alla de andra i alla förverkligar och krumelurer som får betydelse för historien längre fram. Vi får bland annat veta hur rosenringen blir till, den ring som i ett senare liv Rhodry använder för att tämja draken Arsozah.




Storkonungen

Detta är den nionde delen i serien om det magiska landet Deverry. Denna boken är en av mina personliga favoriter i serien.

Om Storkonungen:

Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 4
Humor: 3
Sorglig: 7

Den nionde boken om det magiska landet Deverry börjar vid Loch Ness, där en jägare kommit ifrån sitt jaktfölje, och får hjälp av Evandar att hitta till en okänd ö för att tillbringa natten för att inte frysa ihjäl i snöstormen. På ön får han tak över huvudet hos en kvinna vid namn Angmar och hennes familj och fränder. Han finner ön och dess invånare förbryllande, då han aldrig vare sig sett eller hört talas om någon av dem tidigare.

I övrigt handlar denna del i serien mest om drabbningen mellan Maryn och den falske kungen, långt tillbaka i tiden. Vi får följa Maryn och hans män på vägen till Dun Deverry för att tvinga den falske kungen och hans anhängare till en uppgörelse. Men Dun Deverry är väl befäst, så enda sättet att vinna kan vara en belägring, något som kan bli oerhört långdraget, och kosta stora förluster, med oviss utgång.

Den unga lady Lillorigga flyr från sin onda mor, lady Melrodda, och kommer till Maryns hov, där hon lär känna Nevyn, den gamle trollkarlen som genast lägger märke till Lillis fallenhet för dweomer. På sällsamma vägar kommer hon att hjälpa den sanne kungen, Maryn.

I "nutiden" bor Dallandra kvar i Cengarn tillsammans med Rhodry, och blir alltmer rastlös i stenstaden som hon känner sig instängd i. Hon väntar på att vintern ska släppa sitt grepp om dem alla, så att hon kan följa prins Dar och hans familj till sitt hem i västerlandet.

Långt därifrån lever Jahdos familj vidare i sitt liv, men undran över vart deras unge Jahdo tagit vägen finns ständigt med dem. När rådsherre Verrarc tar emot en oväntad besökare anar Jahdos syster oråd.





Korptider

Detta är den åttonde delen i sagan om det magiska landet Deverry... detta är faktiskt inte en av mina favoriter men är ändå helt häpnadsväckande bra!

Om Korptider:

Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 4
Humor: 3
Sorglig: 7

I denna den åttonde delen i serien om det magiska landet Deverry, fortsätter den belägring av staden Cengarn, som vi fick läsa om i förra boken. Rhodry har hittat sin drake, och på hennes rygg färdas han tillbaka mot Cengarn, men på vägen följer de spåren efter fiendehärar, som dyker upp ur intet bara för att försvinna på samma sätt.

Vi får också en inblick i hur Rhodry och Jill i sin ungdom första gången stötte på korpkvinnan, som under belägringen av Cengarn ställer till stora problem för försvararna. Denna återblick är ett kärt återseende för de läsare som varit med hela vägen, för att läsa om Jill och Rhodry på den långa vägen är ett lättsammare äventyr än de senare händelsernas mörkare ödeskast.

I det belägrade Cengarna kämpar Jill och Dallandra sida vid sida för att hålla stånd mot anfallarnas mörka dweomerkonster. Jill väntar på att Rhodry ska återkomma med draken som undsättning, medans Dallandra väntar på att Evandar ska hitta en väg till räddning. Till sist är det dock Jill som i ett oerhört offer vänder striden till deras fördel. När Rhodry och draken ankommer återstår svåra strider, men drakens mäktiga närvaro ger oväntade fördelar. Men striden är hård, och förlusterna är enorma.

Återigen är det mörkare än i början av serien, men så mycket mer mystik och mytologi vävs in, och detta är fantastiskt bra. Berättelsen har oanade djup, och mänskliga relationer, mytologiska varelser och filosofiska funderingar vävs in i en oerhört mäktig berättelse om ett fruktansvärt krig. Personbeskrivningarna har djup och trovärdighet, och känslor spelar en viktig roll för berättelsen i stort.




Hökvingar

Detta är den sjundeboken i serien om det magiska landet Deverry... även denna en favorit fast faktiskt inte en av mina absolut bästa böcker i serien.

Om Hökvingar:

Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 5
Humor: 4
Sorglig: 5

I det fridfulla Rhiddaer råkar en dag råttfångarens son Jahdo snubbla rakt in i ett hemligt möte mellan en äregirig rådsmedlem och en farlig, gåtfull kvinna. Jahdo dras in i en ond cirkel av svartmagi och intriger, och tvingas överge sitt hem. I sällskap med den blinde barden Meer av Hästklanen ger han sig av mot kungariket Deverry för att konfrontera ondskan som drabbat honom. Men Jahdo är bara en bricka i ett spel mellan en galen gudinna och två mäktiga trollkarlar. Och insatsen är inget mindre än hela riket.





Järtecken

Detta är den sjätte delen i sagan om det magiska landet Deverry. Även denna boken är en av mina favoriter.. men det är iof alla böckerna i denna serie så det kanske inte betyer så mycket... :)

Om Järtecken:

Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 4
Humor: 4
Sorglig: 5

I Järtecken berättas om en ung kung, som förklädd till silverdolk ger sig åstad för att kräva sin rättmätiga tron och gifta sig med en prinsessa han aldrig skådat. I ett annat århundrade är Jill, åldrad men den mäktigaste magikern i den kända världen, på väg mot Bardek för att lösa gåtan med den sägenomsusade rosenringen och dess mystiska inskription. Och Rhodry, Aberwyns forne härskare, till synes evigt ung, lämnar alvernas oändliga grässlätter och beger sig mot Deverrys böljande kullar och städer. Järtecken har skådats i skyn, och från Väktarnas skuggrike hörs rykten om omvälvande krig.




Och Himlens Vida Väv

Detta är den femte och sista delen i sagan om klanen Otori, den handlar om Lord Shigerus liv innan han hittade Takeo.

Om Och Himlens Vida Väv:

Författare: LIan Hearn
Genre: Fantasy

Spänning: 6
Romantik: 6
Lärorik: 3
Sorglig: 2

"Och himlens vida väv" är en så kallad prequel - en roman som behandlar upprinnelsen till trilogin, dvs allt det som ledde fram till att Lord Shigeru fann Takeo i den lilla bergsbyn. Här får vi bland annat veta vad som hände när Otoris förlorade slaget vid Sheagehara och Lord Shigerus stora personliga förluster av sin far och bror. Alla trådar knyts ihop och sammanhangen blir klara och tydliga - de kommer att bilda en helhet.




Alvblodet

Detta är den femte delen i serien om det magiska landet Deverry. I denna boken börjar en ny akt som författaren har valt att dela in serien i.

Om Alvblodet:

Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 4
humor: 4
Sorglig: 5

Fyrtio år har gått sedan Rhodry Maelwaedd kom åter från Bardek och tiden i träldom. Sedan dess har han härskat över Aberwydd med fast hand. Han har aldrig återsett Jill, och minnet av tiden då de red tillsammans på den långa vägen som Silverdolkar är allt som återstår. Men alvblodet i Rhodrys ådror har bevarat honom förunderligt ung, och folk har börjat viska och underliga rykten sprids. Så en dag kommer Jill tillbaka, men hon ser inte längre ut som den unga, vackra flicka han skildes åt för så länge sedan. Nu är hon en mäktig magiker, och bär med sig ett budskap: Rhodry måste ge sig av och lämna riket bakom sig för alltid.




Häxvargen

Detta är den fjärde delen i Deverry serien och är en av mina personliga favoriter av alla femton böckerna som kommit ut.

Om Häxvargen:

Författare: Katharine Kerr
Genre: Fantasy

Spänning: 8
Romantik: 3
Humor: 5
Sorglig: 5

För länge sedan var Myleton huvudsäte för slavhandeln på de norra öarna i den bardekianska övärlden. Med tillräckligt mycket pengar och en smula tålamod kunde en köpare hitta alla slags människor där: skrivare, jordemödrar, grovarbetare - och någon gång till och med en barbar från Deverry, även om de var sällsynta. Slavhandlare Brindemo har just kommit över en sådan dyrbarhet. Men barbaren, några år över de tjugo och hövisk på ett sätt som tyder på visst samröre med adeln, kommer inte ihåg sitt namn. Hans minns ingenting alls - inte sin familj, inte sin hemstad - inte mer än enstaka brottstycken av sitt liv innan han blev såld. Ingen anar att fången är Rhodry Maelwaedd - Aberwyns rättmätiga arvinge. Allra minst han själv.




Vid Hägerns Skarpa skri

Detta är den fjärde delen i Sagan om klanen Otori som jag fick på min födelsedag igår tillsammans med den femte delen i serien. Denna boken är enligt mig den absolut bästa i serien då man får följa Takeo på ett ännu mer personligt sett och man får även veta lite mer om hur personerna i boken förhåller sig till olika Takeo och andra viktiga personer i boken.

Om Vid Hägerns Skarpa Skri:

Författare: Lian Hearn
Genre: Fantasy

Spänning: 7
Romantik: 5
Humor: 3
Lärorik: 4
Sorglig: 6

Vid hägerns skarpa skri är den fjärde delen och en uppföljare till trilogin. Vi får nu möta Takeo och Kaede efter 15 års äktenskap och gemensamt härskande över de tre ländernas rike. Profetian säger att Takeo endast kan falla för sin egen sons hand, och han har en son utom äktenskapet - som nu är 16 år! En son som Kaede inte känner till, hon som har fött honom tre döttrar, Shigeko som är 15 och tvillingarna Miki och Maya som är ett par år yngre, och hon vill inget hellre än föda honom en son.




Elisabet- Anne Boelyns dotter & Gloriana

Detta är en helt fantastisk skildring av Elizabeth den I av England. Detta är en skildring av hur hon levde hela sitt liv, om hur hon styrde England men även vilka hennes älskare var. Hon var en fantastiskt begåvad kvinna som är en av de absolut främsta regenterna som suttit på Englands tron någonsin.

Om Elisabet:

Författare: Susan Kay

"Jag ska bli drottning!" Jag ska göra som jag vill!"

Orden var Elisabet Tudors när hon förstod att den engelska kronan till sist skulle bli hennes. Och hon hörde svaret som en viskning inom sig: Du kommer att bli drottning. Och du kommmer att göra det som England vill.

Drottning Elisabet skulle aldrig komma att sakna friare. Det avr många ärelystna män som gärna ville dela makten med henne. Men hon skulle aldrig finna sin överman, inte ens sin like. Hennes vision från den där dagen skulle bli verklighet: Hon skulle styra England ensam. Och England ensamt skulle styra henne.

Susan Kay ger ett inträngande och psykologiskt trovärdigt porträtt av en av historiens mest facinerande kvinnor, Elisabet I av England, alltifrån hennes dramatiska inträde i livet som hovdamen Anne Boelyns dotter till hennes död som Gloriana- den ärorika- efter 45 år på den engelska tronen.



Det är så här omslaget ser ut även om det egentligen står Elisabet som överskift.


Den Förlorade Kejsaren

Detta är den andra delen i serien som heter "resa genom tusen världar" och här får vi än en gång följa Klara, Tim, Dünya och alla andra.

Om Den Förlorade Kejsaren:

Författare: Fredrik Agetoft
Genre: Fantasy

Portaler som flyttar sig, en stöldliga på frammarsch - vad är det som händer?

Ett nytt äventyr presenteras, den här gången är det Dünya och Klara som står inför en stor utmaning. Klara har precis blivit antagen till väktarutbildningen när något mystiskt börjar hända. Det är portalerna, öppningarna mellan världarna, som rör sig på ett ovanligt sätt. Dünya och Klara har dessutom fått nys om en stöldliga som härjar. Finns det ett samband? 

Mitt i jakten på rånarna hittar de en pojke som påstår att han är en kejsare, samtidigt som Dnya börjar bete sig märkligt ? Vems sida är hon på egentligen?
Följ med in i det andra äventyret genom världar och tider! Följ med in i portalens ljus och möt nya utmaningar!
Detta är en helt ny svensk fantasyserie - "Resa genom tusen världar"- där äventyr och spänning är ledord!




RSS 2.0